Wanneer een bestuurder het recht om een motorvoertuig te besturen verliest wegens lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid, rijst de vraag hoe en wanneer hij dit recht kan laten herstellen. Recente arresten van het Hof van Cassatie verduidelijken dat het herstel afhankelijk is van de omvang van een eventueel hoger beroep tegen de uitspraak van de politierechtbank.
Beperkt of volledig hoger beroep: wat is het verschil?
Uit het arrest van 7 januari 2025 (P.24.1675.N) blijkt dat wanneer een veroordeelde hoger beroep instelt tegen de schuldverklaring voor verkeersovertredingen, de daaraan gekoppelde beveiligingsmaatregel – zoals het verval van het recht tot sturen – automatisch onder de bevoegdheid van de correctionele rechtbank, zetelend in hoger beroep, valt. Dit betekent dat het appelgerecht ook een uitspraak moet doen over de vervallenverklaring op grond van artikel 42 Wegverkeerswet, zelfs als de veroordeelde expliciet aangeeft dat hij die maatregel niet aanvecht. Een nieuwe beoordeling in dat kader is dus afhankelijk van een fixatie in hoger beroep. De duurtijd hangt af van het bevoegde parket.
Het arrest van 4 maart 2025 (P.25.0114.N) daarentegen stelt dat wanneer het hoger beroep uitsluitend wordt ingesteld tegen de straf – en niet tegen de opgelegde beveiligheidsmaatregel – het appelgerecht zich niet over deze maatregel kan uitspreken. In dat geval blijft de beslissing van de politierechtbank definitief, en moet een herstelverzoek (artikel 44 Wegverkeerswet) worden ingediend bij de rechter die de maatregel oorspronkelijk uitsprak. In dat geval kan het herstelverzoek ook worden ingediend vanaf zes maand na de uitspraak.
Conclusie: hoe herstelt u uw rijbewijs na verval?
Indien u uw recht tot sturen wenst te herstellen na een verval wegens lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid, is de omvang van uw hoger beroep cruciaal.
- Wordt ook de schuldvraag aangevochten? Dan kan de correctionele rechtbank de vervallenverklaring opnieuw beoordelen en/of herzien.
- Wordt enkel beroep ingesteld tegen de straf? Dan blijft de vervallenverklaring definitief en moet een herzieningsverzoek bij de eerste rechter worden ingediend. Dit kan vanaf zes maand na de eerdere uitspraak.
Deze nuances in de rechtspraktijk tonen aan hoe belangrijk het is om een doordachte processtrategie te hanteren.
Heeft u te maken met een rijverbod of wilt u uw rijbewijs laten herstellen? Neem contact op en laat u op een correcte manier bijstaan om een herstel te bekomen.