Van uitdagingen tot oplossingen en toekomstperspectieven. In België zijn er verschillende strafuitvoeringsmodaliteiten beschikbaar voor personen die veroordeeld zijn. Het doel van deze modaliteiten is om de gevangenispopulatie te verminderen en om de veroordeelden op een meer geschikte manier te behandelen. Hieronder worden de vier hoofdmodaliteiten beschreven, te weten beperkte detentie, elektronisch toezicht, voorwaardelijke invrijheidstelling en voorlopige invrijheidstelling met oog op verwijdering of overlevering.
Beperkte detentie
Beperkte detentie, ook wel bekend als strafonderbreking, houdt in dat een veroordeelde tijdelijk wordt vrijgesteld van detentie om bijvoorbeeld te werken, studeren of om voor een ziek familielid te zorgen. Dit kan tot maximaal 16 uur per dag, en tot maximaal 36 uur per week. Er zijn echter bepaalde voorwaarden verbonden aan beperkte detentie, zoals het hebben van een arbeidscontract en het nakomen van afspraken met de penitentiaire inrichting.
Elektronisch toezicht
Elektronisch toezicht, ook wel bekend als elektronisch huisarrest, houdt in dat een veroordeelde een enkelband draagt en thuis moet blijven voor een bepaalde periode. De veroordeelde kan alleen toestemming krijgen om het huis te verlaten voor bijvoorbeeld werk, medische afspraken of om boodschappen te doen. Elektronisch toezicht wordt vaak opgelegd aan personen die een korte gevangenisstraf uitzitten of aan personen die in aanmerking komen voor voorwaardelijke invrijheidstelling.
Voorwaardelijke invrijheidstelling
Voorwaardelijke invrijheidstelling is de mogelijkheid om vrijgelaten te worden voordat de volledige gevangenisstraf is uitgezeten. Dit kan alleen worden opgelegd aan veroordeelden die minstens een derde van hun straf hebben uitgezeten. Er zijn echter een aantal voorwaarden aan verbonden, zoals het toezicht van een probatie-assistent en het niet begaan van nieuwe strafbare feiten gedurende de proeftijd.
Voorlopige invrijheidstelling
Voorlopige invrijheidstelling met oog op verwijdering of overlevering, ook wel bekend als strafuitvoering in het buitenland, houdt in dat een persoon wordt vrijgelaten om zijn straf in een ander land uit te zitten. Dit kan alleen worden opgelegd als het om een buitenlander gaat die niet in België woont en die na zijn straf zijn verblijfsrecht in België verliest.
Bijstand van een advocaat
De bijstand van een advocaat kan nuttig zijn voor personen die een van deze strafuitvoeringsmodaliteiten wensen te bekomen of als slachtoffer geconfronteerd worden met een dader die dergelijke modaliteit aanvraagt. Een advocaat kan aan de zijde van de dader helpen bij het indienen en verdedigen van een dergelijk verzoek en/of het suggereren van voorwaarden aan de zijde van het slachtoffer.
Het is belangrijk om te weten dat de bijstand van een advocaat in veel gevallen pro deo ten laste kan worden genomen, omdat de betrokkene gedetineerd is. Dit betekent dat de advocaat gratis zal optreden voor de veroordeelde. Voor een adequate verdediging is belangrijk om contact op te nemen zodra u weet dat u te maken zult krijgen met een van deze strafuitvoeringsmodaliteiten.