Ingevolge het “Koninklijk besluit van 3 september 2024 tot wijziging van het koninklijk besluit van 17 september 2010 betreffende het model en de toepassingsregels van de gestandaardiseerde checklist tot vaststelling van indicaties van tekenen van recent druggebruik in het verkeer” wordt de checklist die politiediensten moeten aankruisen vooraleer ze een speekseltest inzake wegverkeer mogen opleggen,…
Blog
21.03.2024 – Een zondvloed voor de Jeugdrechtbank of de Vrederechters? Opkomstplicht vanaf 16 jaar bij Europese verkiezingen.
Middels arrest van 21.03.2024 (nr. 2024-035) heeft het Grondwettelijk Hof beslist dat de deelname aan de stemming voor het Europees Parlement niet alleen verplicht is voor meerderjarigen, maar ook voor minderjarigen vanaf zestien jaar. De “nieuwe” regeling met verplichte opkomstplicht vanaf meerderjarigheid wordt voorlopig geschorst. Geen aanmeldingsrecht, wel verplichte opkomst De wet van 25 december…
09.01.2024 – Het opleggen van een levenslang rijverbod vereist een lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid.
Middels arrest van het Hof van Cassatie dd. 09.01.2024 (P.23.1375.N) lijkt het Hof van Cassatie de principes van artikel 42 Wegverkeerswet enigszins te hebben aangescherpt. De rijongeschiktheid dient effectief te worden vastgesteld. Artikel 42, eerste lid, Wegverkeerswet bepaalt dat wanneer naar aanleiding van een veroordeling of opschorting van straf of internering wegens overtreding van de…
25.05.2023 – Grondwettelijk Hof haalt voorzichtig uit naar het gebrek aan statuut voor de “zorgouder”…
Veel kinderen worden tegenwoordig niet meer alleen opgevoed door hun ouder(s), maar ook door een plusouder (of “stiefouder”). Deze personen, verruimd met andere volwassenen met wie het kind een gezin vormt en die worden aangeduid als ‘zorgouders’, kunnen geen ouderlijk gezag uitoefenen en kunnen hun “plus-“kinderen amper tot niet op een gelijke voet behandelen met…
09.05.2023 – Levenslang mag nooit definitief zijn (volgens het EHRM)
Ingevolge een arrest van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens van 09.05.2023 moeten levenslang gestraften steeds een realistisch vooruitzicht op vrijlating kunnen hebben. De Belgische Staat werd veroordeeld omdat de bevoegde diensten enerzijds van mening zijn dat de betrokkene niet langer in de gevangenis thuishoort, doch anderzijds in de praktijk geen mogelijkheid…
21.02.2023 – Bedrag alimentatie (eindelijk) voorspelbaar(der)?
Ingevolge een uitspraak van het Hof van Cassatie dd. 16.12.2022 (C.19.0638.N) kunnen rechters zich voortaan (louter) beroepen op een rekenmethode om het bedrag van alimentatie voor kinderen te bepalen. Dit kan zelfs zonder dat partijen hierover een debat moeten gevoerd hebben. Met dit arrest wordt mogelijk een aanzet gegeven naar meer uniformiteit en rechtszekerheid. Met…
07.02.2023 – Redelijke termijn in strafzaken concreet omschreven: één jaar niets doen is te veel….
Middels arrest dd. 07.02.2023 (P.22.1394.N) oordeelde het Hof van Cassatie onomwonden dat wanneer er geen enkele verantwoording wordt gegeven voor het verstrijken van een periode van bijna één jaar tussen de laatst nuttige onderzoeksdaad en het geven van de opdracht tot dagvaarding, een rechtbank niet wettig kan oordelen dat de redelijke termijn niet is overschreden…
29.11.2022 – “Tout simplement dégradantes” ofte “ronduit vernederend”. Over detentie-omstandigheden van geïnterneerden.
Vandaag publiceerde het Europees Comité ter voorkoming van foltering van foltering en onmenselijke of vernederende behandeling zijn rapport aan de Belgische regering. De (blijvende) pijnpunten blijven hierbij toch steeds het verblijf van geïnterneerden in de gevangenis én de overbevolking. “Tout simplement dégradantes” Tijdens het bezoek aan de gevangenis van Sint-Gillis werd de delegatie naar eigen…
15.11.2022 – Principiële betalingsverplichting aan slachtoffers strenge voorwaarde voor herstel in eer en rechten van de dader
Middels arrest van het Hof van Cassatie dd. 15.11.2022 (nr. P.22.1097.N) werd de principiële schadevergoedingsplicht voor daders die een herstel in eer en rechte vragen, duidelijk op scherp gesteld: het loutere feit dat de burgerlijke rechtsvordering is verjaard, dat de schadelijder niet is overgegaan tot de invordering van de bij rechtelijke beslissing toegekende schadevergoeding of…
05.10.2022 – Zijn voorlopige regelingen inzake kinderen vatbaar voor hoger beroep?
Neen, maar… Sedert 2015 is er in principe geen onmiddellijk hoger beroep meer mogelijk tegen beslissingen “alvorens recht te spreken“, tenzij de rechter toch onmiddellijk hoger beroep toelaat, wat hij uitdrukkelijk zowel op verzoek van partijen als ambtshalve kan doen. Deze beslissing van de feitenrechter om het hoger beroep onmiddellijk al dan niet toe te…
01.06.2022 – De bijstand van een advocaat bij élk verhoor is een essentieel basisrecht
In het arrest Wang tegen Frankrijk van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dd. 28 april 2022 nr; 83700/17) besliste het Hof dat een niet-aangehouden verdachte zich, niettegenstaande zij in beginsel te allen tijde het gebouw kon verlaten, zich in de praktijk in een asymmetrische situatie bevond, vergelijkbaar met een verdachte in…
30.05.2022 – Bepalingen verzekeringswet ook strafrechtelijk van toepassing
Bij arrest van 24.05.2022 oordeelde het Hof van Cassatie dat niet-verzekering van een voertuig slechts strafbaar is vanaf de schorsing van de dekking. De dekking wordt pas geschorst na het verstrijken van de termijn bepaald in de door de verzekeraar verstuurde ingebrekestelling. Wanneer niet wordt nagegaan of de verzekeringsovereenkomst geschorst was, is het misdrijf niet…
21.04.2022 – Minderjarige halfbroers en -zussen kunnen (of zelfs moeten) worden gehoord in discussies over verblijfsregeling
Bij arrest van 21 april 2022 (nr. 2022-058) oordeelde het Grondwettelijk Hof dat het recht te worden gehoord in een gerechtelijke procedure betreffende het bepalen van een voor een minderjarige geldende verblijfsregeling, tevens toekomt aan de minderjarige halfzussen en halfbroers van die minderjarige. Dat elke minderjarige het recht heeft gehoord te worden door een rechter…
10.03.2022 – Parket niet langer (alleen) heer en meester over de immobilisatie van een voertuig
Nadat het Hof van Cassatie middels arrest van 16.12.2021 besliste dat de procedure strekkende tot de opheffing van de immobilisering van een voertuig als beveiligingsmaatregel bij toepassing van artikel 58bis, § 1 of § 3, Wegverkeerswet een specifieke rechtspleging is en hoger beroep noch cassatieberoep tegen een afwijzende beslissing mogelijk was, heeft het Grondwettelijk Hof…
03.03.2022 – Gebruik “mobiel elektronisch apparaat met een scherm” achter het stuur voortaan strafbaar (tenzij…)
Vanaf heden wordt het voor bestuurders van een voertuig verboden om tijdens het rijden “een mobiel elektronisch apparaat met een scherm te gebruiken, vast te houden of te manipuleren, tenzij het toestel in een daarvoor bestemde houder aan het toestel bevestigd is“. Bovendien geldt deze regel niet wanneer het voertuig stilstaat of geparkeerd is.. Inbreuken…
22.02.2022 – Moet opzet of onachtzaamheid een verschil uitmaken bij bestraffing wegens niet-inleveren rijbewijs?
Artikel 49/1, eerste lid, Wegverkeerswet bestraft hij die, nadat tegen hem een verval van het recht op sturen werd uitgesproken, zijn rijbewijs of het als zodanig geldend bewijs niet inlevert binnen de door de Koning bepaalde termijn. Het tweede lid voorziet in de mogelijkheid verzachtende omstandigheden aan te nemen. Het derde lid voorziet in een…
25.01.2022 – Ook behandeling van eenvoudige zaken dient binnen een redelijke termijn te gebeuren
In twee arresten van 25 januari 2022 (P.21.1621.N en P.21.1384.N, www.juportal.be) oordeelde het Hof van Cassatie dat de rechter onaantastbaar oordeelt of de redelijke termijn waarbinnen volgens artikel 6.1 EVRM moet zijn beslist over een ingestelde strafvordering is overschreden. Het Hof van Cassatie dient daarbij na te gaan of de rechter uit zijn vaststellingen aangaande…
12.01.2022 – Onrechtmatig verkregen bewijs leidt niet per definitie tot vrijspraak
Het Hof van Cassatie heeft bij arrest van 11.01.2022 (P.21.1245.N, www.juportal.be) geoordeeld dat de bodemrechter “op grond van de concrete gegevens van de zaak en in het licht van de gehele procedure onaantastbaar (oordeelt) of het gebruik van (onrechtmatig verkregen) bewijs strijdig is met het recht op een eerlijk proces” zonder dat de beslissing dient…
24.12.2021 – Meer inkomsten niet voor beslag vatbaar
Vanaf 1 januari 2022 gelden nieuwe grensbedragen waaronder het loon niet, of niet volledig, vatbaar is voor beslag of overdracht. Reden daarvoor is de jaarlijkse indexering. De basisbedragen uit artikel 1409 van het Gerechtelijk Wetboek worden elk jaar in december aangepast aan het indexcijfer van de consumptieprijzen van de maand november. De resultaten van die…
16.12.2021 – Geen beroep mogelijk tegen beslissing tot immobilisatie voertuig
Wanneer een overtreder rijdt met een voertuig zonder te beschikken over het daartoe vereiste rijbewijs of spijts verval van het recht tot sturen, kan de Procureur des Konings de beslissing nemen om het voertuig te immobiliseren. Een immobilisatie wordt vaak verward met een beslag. Een immobilisatie is tijdelijk: ze mag niet langer duren dan tot…
07.12.2021 – Bewijs verzending proces-verbaal als cruciaal gegeven
Bij arrest van het Hof van Cassatie dd. 7 december 2021 werd geoordeeld dat (tenzij het proces-verbaal de datum van verzending vermeldt) de rechter onaantastbaar oordeelt of de overtreder kennis had van de vaststellingen inzake de verkeersovertreding. Indien dit niet het geval was vóór de dagvaarding en van de voertuigeigenaar niet kan worden verwacht dat…
26.10.2021 – Nieuw platform voor verkeersboetes
Verkeersovertreders die hun verkeersboete online willen betalen, doen dat vanaf 26 oktober 2021 via www.justonweb.be/fines. En dus niet meer via de websites www.verkeersboetes.be, www.amendesroutieres.be, www.verkehrsstrafen.be of www.trafficfines.be. De oude platformen in het Ministerieel besluit van 1 juli 2017 met betrekking tot betaling van verkeersboeten met een bankkaart, worden opgeheven en vervangen door het nieuwe adres…
25.10.2021 – “Corona-machtiging” aan Minister niet getoetst door Hof van Cassatie
Ingevolge het arrest van het Hof van Cassatie dd. 28.09.2021 werd geoordeeld dat minstens het door het Ministerieel Besluit van 23 maart 2020 ingevoerde samenscholings- en verplaatsingsverbod maatregelen zijn die ertoe strekken te vermijden dat onnodig gebruik zou worden gemaakt van de openbare ruimte waardoor deze een bedreiging zou vormen zoals bedoeld in artikel 182…
21.10.2021 – Kwijtschelding restschulden na faillissement: Grondwettelijk Hof vernietigt vervaltermijn van 3 maanden voor indienen verzoekschrift
Een gefailleerde natuurlijke persoon die zijn verzoek tot kwijtschelding van de restschulden niet indient binnen de 3 maanden na bekendmaking van het faillissementsvonnis, is zijn recht op die kwijtschelding niet meer onherroepelijk kwijt. Het Grondwettelijk Hof heeft die voorwaarde uit artikel XX.173 van het Wetboek van Economisch Recht op 21 oktober 2021 (arrest nr. 151/2021)…
14.09.2021 – Europees Hof verplicht lidstaten tot doeltreffend onderzoek naar partnergeweld
Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft in zijn arrest van 14 september 2021 de Europese lidstaten gewezen op de verplichting tot doeltreffend onderzoek en behandeling van zaken met betrekking tot herhaaldelijk (online) misbruik. Huishoudelijk geweld kan verder gaan dan louter fysiek geweld; ook online pesterijen of identiteitsdiefstal dienen weldegelijk ernstig te…